Nekrolog för marskalk Matteus Marie-Vallée

bulletin
Idag den 18 juni 1815, på slagfältet vid Wavre,  stupade Hertigen Matteus Marie-Vallée. Matteus Marie-Vallée var marskalk (sedan 2 dagar) av Frankrike och den förste som tilldelades Storkorset av Hederslegionen. Matteus Marie-Vallée ledde 3:e kåren under kårens försök att hindra den Preussiska armén att nå kontakt med den Brittiska armén, och som så många gånger förut så ledde Matteus Marie-Vallée anfallet från täten, där han också stupade. Matteus Marie-Vallée inträdde i Frankrikes tjänst år 1792 och har sedan dess varit i tjänst (förutom under konungens korta återkomst) för Frankrikes bästa. Matteus Marie-Vallée efterlämnar varken hustru eller barn utan han kan ha ansetts ha varit gift med Frankrikes krigsmakt.

Till den intresserade läsaren så vill vi även dela med oss av det tal som Matteus Marie-Vallée höll för 3:e kåren inför bataljen vid Wavre. Talet löd:
'...Vi är färre än de Preussiska trupperna, men vi har det viktigaste uppdraget, för enbart vi kan hindra dem från att förenas med Britterna. Ni kommer ännu en gång att behöva utsätta er för stridens faror, men det är för det ädlaste av syften. Ni strider för att försvara Frankrike, försvara de franska medborgarna och försvara Kejsar Napoleon! Jag kommer personligen att delta i striderna i det främsta ledet,  för att med det personliga föredömet få er soldater i den 3e kåren att överträffa alla edra tidigare stridsinsatser. Leve Frankrike! Leve Frankrikes medborgare och leve Kejsar Napoleon!...'

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Marskalk Marcellin Marbot:

skriven

Marskalk Matteus Marie-Vallée stupade som en hjälte och gav sitt eget liv för Frankrike och kejsaren! Vi ledde tillsammans de franska trupperna från främsta linjen i kampen för att förhindra att medeltidens mörker återigen sänker sig över Europa. Om vi inte vinner dessa dagar av kamp och strid kommer det att ske, det kan bli hundra år eller mer innan frihetens fana återigen vajar över kontinenten.